8.2.1 Gravitatielenzen
Wat zal er nu gebeuren als in ons eigen melkwegstelsel een MACHO voor een verre ster langs beweegt? Door de lenswerking van de MACHO zal gedurende enige tijd het licht van de ster richting aarde versterkt worden. (Er zullen zich ook luminous arcs vormen, maar die zijn voor deze kleine afstanden veel en veel te klein om waar te nemen.) Uit de sterkte en de tijdsduur van deze gebeurtenis (meestal enige dagen tot weken) kan het een en ander over de bewegingssnelheid van MACHO en ster, hun onderlinge aftand aan de hemel en over de massa van de MACHO worden afgeleid. Er is echter een probleem: ook al zit de donkere halo vol met MACHOs, dan nog zal het uiterst zelden voorkomen dat een MACHO precies voor een gegeven ster langstrekt.

Om deze reden zijn er een aantal enorme waarneemprogramma's opgezet, waarin met behulp van grote CCD camera's en uitgebreide computeruitrusting tientallen miljoenen sterren tegelijkertijd in de gaten worden gehouden. Sommige van deze programma's richten zich op de centrale delen van ons melkwegstelsel, andere kijken naar de Magellaanse wolken. In beide gevallen zijn er zeer grote aantallen sterren per vierkante boogminuut te zien, wat de kans op het zien van een ``lensing event'' vergroot.

Figuur 81: Lichtkromme van een lensing event van een ster in de centrale delen van het melkwegstelsel.

Deze inspanningen zijn niet voor niets geweest: er zijn inmiddels meer dan 500 lensing events gezien (Fig. 81). Het lijkt erop dat misschien wel 50% van de donkere materie bestaat uit objecten van zo'n 0.5M. Dit is echter nog erg onzeker, en de metingen gaan voort.

Als bijproduct leveren de MACHO projekten een enorme rijkdom aan andere resultaten op. Zo zijn er vele duizenden nieuwe variabele sterren ontdekt, en een nieuw, uiterst zwak melkwegstelsel dat nog dichterbij staat dan de Magellaanse wolken. Dit nieuwe melkwegstelsel, in het sterrenbeeld Sagittarius, heeft een afmeting aan de hemel van 20! Door zeer zorgvuldige metingen te doen aan een MACHO event terwijl het nog aan de gang is, is het bovendien mogelijk om vast te stellen of hetzij de ster hetzij de MACHO wellicht dubbel is, of planeten heeft. Dit laatste kan ook geprobeerd worden in het geval van een melkwegstelsel dat een achterliggende quasar ``lenst''. Zo kan je dus in pricipe planetenstelsels bestuderen in ver verwijderde melkwegstelsels.


[INDEX]