2.7 De lokale groep
Behalve spiraalvormige melkwegstelsels, zoals het onze, zien we in het heelal buiten ons melkwegstelsel ellipsoïdale (elliptische) en onregelmatig gevormde (irregular) melkwegstels. Rondom ons melkwegstelsel, op afstanden van 50 en 60 kpc, draaien twee kleine, onregelmatige melkwegstelsels, de Grote en de Kleine Magellaanse wolk.

Zo'n 200 miljoen jaar geleden moet een van de twee Magellaanse wolken dicht langs het melkwegstelsel zijn gekomen; de nawerking hiervan is nog te zien als een band waterstofgas die zich over 180 langs de hemel uitstrekt en die door de zwaartekracht-wisselwerking uit het melkwegstelsel moet zijn gesleurd.

Ons melkwegstelsel vormt samen met twee andere spiraalstelsels (de grotere Andromedanevel [M31] en de kleinere M33 in het sterrenbeeld de Driehoek [Triangulum]), de twee Magellaanse wolken en nog zo'n 30 kleinere melkwegstelsels de lokale groep (Fig. 24). Een stuk of 10 kleine melkwegstelsels staan in de buurt (binnen de 200 kpc) van ons melkwegstelsel, een stuk of 15 andere staan in de buurt van M31. M31 en ons melkwegstelsel staan 770 kpc uit elkaar.

Figuur 24: Tekening van de lokale groep, op schaal. De afstand tussen de twee grootste melkwegstelsels, het onze en M31 is 770 kpc.


[INDEX]